Edsbacka krog

Edsbacka Krog är en restaurang på stranden av Edsviken i Sollentuna, Sverige, strax norr om Stockholm. Den stängdes i februari 2010, och var då en av två svenska restauranger med två stjärnor i Guide Michelin.hotell sollentuna

Restaurangen grundades 1626 av Henrik Olofsson, som fick tillstånd från Gustav II Adolf för att bygga ett värdshus vid Edsbacka, intill vägen som går mellan Stockholm och Uppsala. Värdshuset stängdes 1872, och byggnaderna stod övergiven i många år. Efter att ha hittat den som den äldsta existerande värdshuset byggnad i Sverige, återupptar kocken Christer Lingström Edsbacka krog efter renoveringar 1983. År 1985 vann han den svenska utmärkelsen “Årets Kock”, och tilldelades en stjärna i Guide Michelin 1992 och två stjärnor under 2000. Edsbacka var den första svenska restaurangen någonsin att få en andra stjärna, och fram till 2009 var det den enda restaurangen med denna distinktion. Den 1 november 2008 Lingström pension från Edsbacka, som togs över av personalen och dåvarande köksmästare Fredrik Pettersson.

I november 2009 meddelade Lingström att Edsbacka krog skulle stänga sin verksamhet den 27 februari 2010, medan Edsbacka Bistro, som ligger på andra sidan av vägen, kommer att förbli öppen. På senare år har man också öppnat upp en liten filial i Strängnäs så sakta men säkert börjar detta imperium växa igen. Både restaurangen i Sollentuna och den i Strängnäs håller öppet för både lunch och middag. Söndagar har båda restaurangerna stängt och i Strängnäs håller man även stängt på måndagar.

Men vill du äta gott när du bor på hotell i Sollentuna kan vi verkligen rekommendera ett besök på Edsbacka Bistro.